Fokozta a német exportot az euró bevezetése

euractiv.hu
2002.08.14. 10:11
Jelentősen megélénkült az eurózóna országaiba irányuló német export az euró 1999-es, még csak elszámolásokra vonatkozó bevezetése óta - áll a német gazdaságkutató intézet legújabb jelentésében.

A beszámoló szerint az euróövezetbe irányuló német export 1999-ben hét, 2000-ben 15,3, tavaly - a recesszió ellenére is - 3,8 százalékkal bővült.

Bár az euróbevezetés hatásának részletes vizsgálatához még nem telt el elég idő, azonban valószínűsíthető, hogy a német exportőrök a csökkenő tranzakciós költségek és a fokozódó piaci transzparencia révén máris haszonélvezői az euró bevezetésének - szól a jelentés.

A német gazdaságkutató intézet szerint azt még tisztázásra vár, hogy az euró megjelenése a valutaunió országai közötti kereskedelmet azonos mértékben fokozta, vagy egyes tagállamok jobban profitáltak a közös valuta bevezetésének hatásából - írja a Yahoo! Deutschland.

Mint ismert, Németország gazdasága erősen függ külkereskedelmének alakulásától. Az export részesedése a bruttó hazai termékből jelenleg 34 százalék feletti. Németország eurózón belüli legfontosabb kereskedelmi partnere Franciaország, Olaszország, Hollandia, Ausztria, Belgium és Spanyolország.