Prodi: megkerülhetetlen a stabilitási paktum szabályrendszere

euractiv.hu
2002.08.14. 13:18
Az Európai Bizottság elnöke úgy látja: az eurózóna monetáris stabilitásának garantálására megalkotott stabilitási és növekedési paktum jól funkcionál. Romano Prodi szerint a paktum kritériumai nélkülözhetetlenek.

A La Stampa című olasz újságnak adott interjújában Prodit arról kérdezték, hogy a stabilitási és növekedési paktum nem tehető-e részben felelőssé a gazdasági krízisért. A Bizottság elnöke határozott nemmel válaszolt, szerinte a stabilitás paktum jól működik, amit az is bizonyít, hogy az euró bevezetéséhez köthető inflációnövekedés elenyészőnek tekinthető. Prodi szerint a közös európai valuta a gazdasági stabilitás előmozdítója.

Prodi kifejtette: nem aggódik amiatt, hogy számos közgazdász a stabilitási egyezmény szigorú szabályainak enyhítését javasolja. Prodi szerint szükségesek a paktum kritériumai. "Nem hiszem, hogy a tagállamok a paktum egy konkrét alternatíváján gondolkodnának" - szögezte le.

Mint ismert, az euró stabilitását veszélyeztető tagállami deficitek megakadályozására létrehozott stabilitási paktum előírásait az utóbbi időben több bírálat érte túlzott szigorúsága miatt, illetve azért, hogy azok visszafogják a gazdasági növekedést elősegítő kormányzati programokat.

A paktum kritériumai szerint a tagállamoknak 2004-re egyensúlyközeli helyzetbe kell hozniuk költségvetésüket, ami komoly kihívást jelent négy tagállam, Franciaország, Olaszország, Németország és Portugália gazdasága számára.