Judit
3 °C
6 °C

2000-ben fejenként 715 kg élelmiszert fogyasztottunk

MTI
2002.08.15. 10:46
Az egy főre jutó élelmiszer-fogyasztás az 1990-es évek elejei visszaesést követően 1996-tól újra növekedésnek indult, s 2000-ben 715,1 kilogramm volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérésből.

Az "Élelmiszermérlegek és tápanyagfogyasztás 1970-2000" című kiadvány szerint az egy főre jutó húsfogyasztás 2000-ben az 1999. évi 61,5 kilogrammról 71,7 kilogrammra növekedett. A 16,6 százalékos emelkedés a baromfihús-fogyasztás megugrásának köszönhető, míg a húsfogyasztáson belül tovább csökkent a sertéshús aránya.

A KSH kiadványa szerint 2000-ben az egy főre eső 15,6 kilogrammos tojásfogyasztás stagnált az előző évhez képest, miközben az egy főre vetített tejfogyasztás 6,1 százalékos növekedést mutatott, s elérte a 163,7 kilogrammot.

Az egy főre jutó zsiradékfogyasztás az 1999. évi 34,8 kilogrammról 2000-re 39,7-re emelkedett, ezen belül az élettanilag kedvezőbb növényi zsiradékok fogyasztása a tárgyévben a zsiradékfogyasztás 46,1 százalékát jelentette.

Az egy főre jutó liszt- és rizsfogyasztás 2000-ben 4,2 százalékkal növekedett, miközben a burgonyafogyasztás 5,8 százalékkal csökkent, s egy főre esően 65,2 kilogramm volt. A cukor- és a mézfogyasztás 12,1 százalékkal csökkent: e termékek esetében az egy főre jutó fogyasztás tavalyelőtt 34,3 kilogramm volt.

Az ezredfordulón az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás az előző évhez képest 35,1 százalékkal nőtt, s 222 kilogramm volt: ezen belül fele-fele arányban részesedik a két növénycsoport.

A KSH szerint az egy főre jutó szeszfogyasztás abszolút literben mérve 2000-ben összességében nem változott, ezen belül azonban a borfogyasztás 30,7 literről 28,8 literre csökkent, a sörfogyasztás viszont az évek óta tartó mérséklődést követően 5,3 százalékkal, 72,9 literre nőtt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!