A német kormány további segélyt ígér az árvízkárokra

MTI
2002.08.16. 09:46
A német kormány további segélyt ígért az árvízkárokra, amelyek többmilliárd euróra rúgnak. Eddig már 200 millió euró rendkívüli segélyt hagyott jóvá, de egyelőre nem közölte, mennyit utal ki még, és mi lesz annak a költségvetési hatása, csak leszögezte, hogy mindenképpen betartja az euróövezet költségvetési korlátját - az államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát.

- Több milliárdos összegekről van szó. Ismét újjáépítésre van szükség keleten - mondta Gerhard Schröder kancellár sajtóértekezleten, de nem részletezte a további kiadásokat. Nemzeti katasztrófának nevezte az áradást, és azt mondta, hogy a jelenlegi költségvetést átszervezik, és előbbre hoznak egy régen tervezett, 156 milliárd eurós támogatássorozatot a volt NDK területén. Ez az úgynevezett második szolidaritási paktum, amely eredetileg a 2005-2019-es időszakra vonatkozott volna.

A kormány jelenleg évi 10,5 milliárd euróval támogatja a keleti tartományokat a most futó, 2005-ig tartó szolidaritási paktum keretében. Az Odera legutóbbi nagy kiöntése után, 1997-ben a kormány 870 millió eurót adott rendkívüli segélyként a keleti tartományoknak, de akkor a károk kisebbek voltak, mint most.

- Meglátjuk, mit lehet tenni a mostani költségvetési keretek közt - mondta a német pénzügyminisztérium szóvivője, Jörg Müller, és hozzátette: egyelőre nem változtak az előirányzatok, vagyis az idén 21,1 milliárd euróra akarják csökkenteni a költségvetési hiányt a tavalyi 22,9 milliárdról, jövőre 15,5 milliárdra, 2004-ben 10,2 milliárdra és 2005-ben 5 milliárdra.