Mária
-6 °C
-2 °C

A Nasdaqnak elege lett Japánból

Napi Online
2002.08.16. 13:27
A Nasdaq Stock Market Inc. bezárja a Nasdaq Japan néven működő, két éve veszteséges börze-vállalkozását. A részben az internetes befektetéseiről ismert Softbank tulajdonában lévő Nasdaq Japanon jegyzett 98 cég az oszakai tőzsdén folytatja pályafutását.

Október 15-től megszűnik a Nasdaq, a Softbank és több japán brókercég által közösen létrehozott Nasdaq Japan. E vállalkozás nem volt igazán sikeres, hiszen az elmúlt két évben veszteséget halmozott fel, ráadásul a megcélzott cégek kétötödét sem sikerült sikerült rábírni az elektronikus tőzsdén való megjelenésre.

A Nasdaq rosszkor akart terjeszkedni, hiszen amikor döntés született a japán startról, még javában tartott az amerikai tőzsdei fellendülés, ám a börze elindításakor már korrekciós piac fogadta az új szereplőt, aminek ráadásul most sem látszik a vége. A Nasdaq saját bevallása szerint a kezdeti, 1,2 milliárd dolláros befektetésén felül nem veszített a japán kalandon.

Az elektronikus kereskedési rendszerének globálissá történő kiterjesztésében érdekelt Nasdaq a távol-keleti fiaskó után Európára koncentrálna, ami az eddigiek alapján nem jó ómen a kontinens börzéi számára. A cég korábban sikertelenül próbált meg együttműködni a London Stock Exchange Plc-vel és a frankfurti tőzsdét működtető Deutsche Börse AG-vel.

A tavaly márciusban 63 millió dollárért megvásárolt brüsszeli Easdaq-kal sem mennek túl jól a dolgok. Akkor még - együttműködve a tengerentúli és a japán Nasdaq-kal - nonstop globális kereskedés beindításáról volt szó, ám a start után 14 hónappal csupán 73 papír forgott, s több részvény kereskedését fel is függesztették.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!