A Nasdaqnak elege lett Japánból

Napi Online
2002.08.16. 13:27
A Nasdaq Stock Market Inc. bezárja a Nasdaq Japan néven működő, két éve veszteséges börze-vállalkozását. A részben az internetes befektetéseiről ismert Softbank tulajdonában lévő Nasdaq Japanon jegyzett 98 cég az oszakai tőzsdén folytatja pályafutását.

Október 15-től megszűnik a Nasdaq, a Softbank és több japán brókercég által közösen létrehozott Nasdaq Japan. E vállalkozás nem volt igazán sikeres, hiszen az elmúlt két évben veszteséget halmozott fel, ráadásul a megcélzott cégek kétötödét sem sikerült sikerült rábírni az elektronikus tőzsdén való megjelenésre.

A Nasdaq rosszkor akart terjeszkedni, hiszen amikor döntés született a japán startról, még javában tartott az amerikai tőzsdei fellendülés, ám a börze elindításakor már korrekciós piac fogadta az új szereplőt, aminek ráadásul most sem látszik a vége. A Nasdaq saját bevallása szerint a kezdeti, 1,2 milliárd dolláros befektetésén felül nem veszített a japán kalandon.

Az elektronikus kereskedési rendszerének globálissá történő kiterjesztésében érdekelt Nasdaq a távol-keleti fiaskó után Európára koncentrálna, ami az eddigiek alapján nem jó ómen a kontinens börzéi számára. A cég korábban sikertelenül próbált meg együttműködni a London Stock Exchange Plc-vel és a frankfurti tőzsdét működtető Deutsche Börse AG-vel.

A tavaly márciusban 63 millió dollárért megvásárolt brüsszeli Easdaq-kal sem mennek túl jól a dolgok. Akkor még - együttműködve a tengerentúli és a japán Nasdaq-kal - nonstop globális kereskedés beindításáról volt szó, ám a start után 14 hónappal csupán 73 papír forgott, s több részvény kereskedését fel is függesztették.