Visszavetheti a cseh gazdaságot az árvíz

MTI
2002.08.16. 13:44
Mind több külföldi segélyígéretet kap Csehország, az EU körülbelül 2 milliárd cseh koronának megfelelő összegeket ígért, de az árvíz mindenképpen sokáig érezhető kárt okoz a cseh gazdaságnak.

A Raiffeisen bank pénteken ismertetett tanulmánya szerint várható, hogy a harmadik negyedévi cseh GDP-növekedést 0,5-1,0 százalékponttal veti vissza a természeti katasztrófa, és az egész évi GDP-növekedési ütem 0,3 százalékkal kisebb lehet, mint enélkül lett volna. A tanulmányt Pavel Mertlík volt pénzügyminiszter készítette a bank számára.

A cseh gazdaság az első negyedévben 2,5 százalékkal bővült a tavalyi első negyedhez képest. A tavalyi évi átlagos növekedés 3,3 százalékos volt. Az idén mind a cseh kormány, mint a nemzetközi elemzők rendszeresen egyre lejjebb vették a cseh gazdasági növekedésre adott jóslataikat, a tavaly év végén megadott, 3-4 százalék közötti értékekről.

Az IMF a héten, még az árvíz előtt készült tanulmányát kiadva, 2,9 százalékra módosította idei előrejelzését Csehország számára a korábbi 3-3,4 százalékról.