3G: egyedül nem megy?

Napi Online
2002.08.26. 10:31
A harmadik generációs (3G) mobiltávközlési licenszek megszerzésére erejükön felül kiköltekező európai telekomcégeknek Brüsszel dobhat mentőövet azzal, hogy - ádáz verseny helyett - engedélyezi az érintett szolgáltatók mind szélesebb körű együttműködését. Elemzők szerint még így is kétséges, hogy megtérülnek-e valaha az invesztíciók.

Az Európai Bizottság várhatóan a következő néhány napban jelenti be, hogy támogatja a brit 3G mobilhálózat költségeinek több szereplő közötti megosztását. A Deutsche Telekomhoz tartozó T-Mobile, valamint a British Telecomtól tavaly leválasztott MMO2 azt követően léphet szövetségre, hogy a testület jelezte: áldását fogja adni egy hasonló, németországi együttműködésre is - írja az ft.com.

A végső döntésekre ugyanakkor még várni kell, az iparág képviselőivel tartandó tárgyalások egy hónapot vesznek igénybe, ám igen kicsi annak esélye, hogy Brüsszel visszakozzon. Ha a mobilszolgáltatók számára kedvező döntés születik, az mindenképp véget vet a szabályozás körüli bizonytalanságoknak, illetve segíthet mérsékelni a költségeket. (Korábban ezt épp a mindenható versenytől várták.)

Még így sem biztos azonban, hogy a befektetések megtérülnek. A szolgáltatók eddig több mint 100 milliárd eurót költöttek a licenszekre, ám a Schroder Salomon Smith Barney befektetési bank szerint csak akkor lenne jövedelmező az invesztíció, ha évente minden egyes európai polgárt rá lehetne bírni, hogy az eddigi számláján felül még legalább 500 eurót költsön mobiltelefonálásra.