Az IMF szeptemberben dönt a 30 milliárdos brazil hitelről

MTI
2002.08.27. 11:21
A Nemzetközi Valutalap (IMF) 30 milliárd dolláros brazil segélyprogramjának részleteit előreláthatólag szeptember 6-án tárgyalja meg - közölték IMF-források. A hitelcsomagról a szándéknyilatkozat lényegében már megvan, ezt rövidesen bejelentjük - tették hozzá.

A Reuters szerint a hitelügyletek megvitatását az IMF akkor tűzi napirendre, amikor annak jóváhagyása már biztosra vehető. Az ügyletnek már csak a részletei várnak kimunkálásra.

Történetének legnagyobb hitelcsomagját az IMF a hónap elején helyezte kilátásba a latin-amerikai állam részére. A teljes felhasználható összeg, beleértve a brazil valutatartalékok növelését, eléri a 40 milliárd dollárt, felhasználására 15 hónap áll rendelkezésre. A pénzből mintegy 24 milliárd dollárt a jövő év során kapna meg a dél-amerikai ország.

Brazília teljes adóssága 250 milliárd dollárnak felel meg. Az ország pénzügyi válságának alakulását nagyban befolyásolhatja az októberi elnökválasztás eredménye. A tőke menekülése és a pénzügyi krízis azóta erősödött fel Brazíliában, amióta megnőtt egy olyan baloldali elkötelezettségű elnök megválasztásának esélye, aki vélhetően nem folytatná a jelenlegi államfő, Cardoso megszorító politikáját.