Mini Csernobil a Borsodchem cseh konkurensénél?

Napi Online
2002.08.27. 11:42
Kirúgták a csehországi Spolana vegyipari cég főnökét azt követően, hogy az áradások idején mérgező gázok kerültek a levegőbe a Prágától északra, Neratovicében levő üzemből - jelentette a BBC (az érintett nevét és beosztását nem közölték). A Spolanából kiszabadult több száz kilogramm klór, higany, illetve dioxingázok tönkretették a környező fákat és a termést, bekerültek az Elbába is.

A mostani vizsgálatok során már mini Csernobilról beszélnek, egyes vélemények szerint a környező földek egy részét évekig nem lehet majd használni. A BBC prágai tudósítója szerint a hatóságok felkészültek a lakosok kitelepítésére egy újabb kiszivárgás esetére.

A tudósító arra is emlékeztet, hogy a kommunista időkben épült Spolanával kapcsolatban eddig számos környezeti kifogás merült fel, a környező településeken állandó bűzre panaszkodtak. Az árvíz idején a vállalat vezetése összevissza kommunikált a tényleges kárról, amivel csak tovább fokozta az indulatokat.

Mint korábban hírül adtuk, a BorsodChem Rt. jól járhat azzal, hogy az árvíz miatt november végéig szünetelhet a termelés csehországi konkurensénél. A Világgazdaság emlékeztetett rá, hogy a Spolana először július elején kényszerült az egyik kohójában történt robbanás után nyolchetes leállásra, az augusztusi árhullám pedig újabb részlegeket tett időszakosan működésképtelenné.

A közel négy hétig tartó árvízi vészhelyzet után a cég további három hónapra hosszabbította meg az üzem ideiglenes leállításának időtartamát.Ez jó hírt jelent a BorsodChem (BC) számára, hiszen az egyetlen csehországi PVC-, illetve alfa-olefin-gyár kiesése új megrendelésekhez juttatja a magyar vállalatot.

A régió piacán havi 10 ezer tonnával csökkenhet a PVC-kínálat, s a megrendelők a három hónapos leállás láttán már valószínűleg alternatív forrásokat keresnek - vélekedett a BC vezérigazgatója. Kovács F. László szerint a mostani helyzet stabilizálni fogja az árakat a régió piacain, és minden valószínűség szerint szeptemberben 50 eurós, azaz 5-7 százalékos áremelést is lehetővé tesz a vállalat számára.