A Richteré a lengyel Polfa gyógyszergyár

MTI
2002.08.29. 15:53
A Richter Gedeon Rt. közölte, hogy a lengyel lengyel Kincstárügyi Minisztérium augusztus 12-i döntésének értelmében a Grodziskie Zaklady Farmaceutyczne POLFA (GZFPOLFA) gyógyszergyár privatizációs tenderének ő lett a győztese.

A privatizációs szerződést csütörtökön írják alá. A társaság a tranzakcióval 51%-os többségi tulajdon részesedést szerzett a GZF Polfa apportálásával megalakuló új lengyel gyógyszergyártó cégben. A privatizációs tranzakció során új társaság alapítására kerül sor, melyben a lengyel államkincstár a GZF Polfa vagyonának és kötelezettségeinek beviteléért 120 millió zloty értékben 49%-os, a Richter Gedeon Rt. pedig 125 millió zloty készpénz hozzájárulás ellenében 51%-os tulajdon részesedést szerez.

A Richter Gedeon Rt, mint többségi tulajdonos kötelezettséget vállalt arra, hogy az új társaság 5 év alatt 70 millió zloty összegű beruházási programot teljesít. A lengyel állami kézben maradó csomagból a privatizációs törvények szerint maximum 15%-os hányadot (az új társaság alaptőkéjének hozzávetőlegesen 7,35%-át) az államkincstár a munkavállalók részére térítés mentesen ad át. A fennmaradó állami részvényhányadra a RichterGedeon Rt.-nek elővásárlási joga van.

A Richter közleménye szerint a magyar gyár a GZF Polfa részvényeinek 51%-os többségéért vállalat-értékelésen alapuló árat fizetett, a tranzakció lebonyolításának módját a lengyel kormány határozta meg. A Richter Gedeon Rt. az akvizícióval középkelet európai piaci pozícióinak megerősítését, Lengyelországban 2%-os együttes piaci részesedés megszerzését érte el.