A 15 év felettiek 46 százalékának van bankkártyája

MTI
2002.08.30. 12:50
Az idén az első negyedévben a 15 év felettiek 46 százalékának volt bankkártyája, szemben az egy évvel korábbi 40 százalékkal - derül ki a GfK Piackutató Intézet felméréséből.

Az idén február-márciusban ezer fő megkérdezése alapján készült felmérés szerint a kártyabirtokosok számának bővülése az elmúlt év során különösen jellemző volt a nők, a 30 évesnél fiatalabbak, a magasabb iskolai végzettségűek és a vidéki nagyvárosban élők körében.

Kártyájukat legtöbben arra használják, hogy automatából pénzt vegyenek fel vele, majd a vásárlásnál történő fizetés következik, továbbá a pénzfelvétel bankfiókban. Automatából pénzt havonta egy-három alkalommal vesz fel a kártyatulajdonosok kétharmada, minden hatodik válaszadó pedig heti egy alkalommal teszi ezt. Egy-egy pénzfelvételre a válaszok átlaga alapján 20.400 forint jut.

A GfK adatai szerint a vásárláskor történő fizetésre legnépszerűbb a bankkártya a 20-49 évesek, a diplomások, illetve a havi 140.000 forintnál nagyobb nettó jövedelmű háztartásban élők körében. A kártyás vásárlások leggyakoribb helyszínei a bevásárlóközpontok, hipermarketek, valamint a benzinkutak.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület augusztus eleji közlése szerint Magyarországon 6 milliónál több bankkártya, és mintegy félmillió hitelkártya van forgalomban. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végén 5,086 millió bankkártya volt forgalomban, szemben az egy évvel korábbi 4,468 millióval és az 1999. év végi 3,843 millió darabbal.