Ágnes
-13 °C
0 °C

3,5 százalékos német államháztartási hiány az első félévben

MTI
2002.09.02. 13:54
Németország államháztartási hiánya az időarányos GDP 3,5 százalékát tette ki az első félévben - jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban hétfőn. A félévi hiány 36,3 milliárd euró volt, a hazai össztermék pedig 1034,5 milliárd euró.

A statisztikai hivatal egyszersmind a GDP 2,8 százalékában véglegesítette a tavalyi államháztartási hiányt, az előzetes 2,7 százalék helyett.

A német kormánynak jelen pillanatban nem kell számolnia az Európai Unió figyelmeztetésével az államháztartási deficitfeltétel megsértése miatt - jelentette ki hétfőn Michaele Schreyer, államháztartási ügyekben illetékes EU-biztos a ZDF televízióban.

A hét végén a német pénzügyminisztérium cáfolta a különböző hírmagazinok értesüléseit, amelyek szerint Németország túllépi a maastrichti kritérium felső határát, vagyis a hiány meg fogja haladni a GDP 3 százalékát. A Der Spiegel és a Focus 3,5, illetve 3,7 százalékról tudósított.

Egy vasárnap esti televíziós műsorban Hans Eichel pénzügyminiszter "hajánál fogva előrángatottnak" nevezte a témát, kijelentvén: - Kérdezzék meg Brüsszelben az illetékes biztost, ilyen vita nincs. - Figyelmeztetés nincs napirenden - közölte hétfőn valóban Schreyer.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az euróövezeti tagság feltételeinek betartását szavatoló stabilitási paktumot veszély fenyegeti-e, Schreyer kijelentette: - Összefüggéseiben kell nézni a dolgokat, a Bizottság ezt teszi. Egyet egészen világosan kijelenthetek: a stabilitási paktum nem jelent akadályt az árvíz károsultjainak megsegítésében.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.