3,5 százalékos német államháztartási hiány az első félévben

MTI
2002.09.02. 13:54
Németország államháztartási hiánya az időarányos GDP 3,5 százalékát tette ki az első félévben - jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban hétfőn. A félévi hiány 36,3 milliárd euró volt, a hazai össztermék pedig 1034,5 milliárd euró.

A statisztikai hivatal egyszersmind a GDP 2,8 százalékában véglegesítette a tavalyi államháztartási hiányt, az előzetes 2,7 százalék helyett.

A német kormánynak jelen pillanatban nem kell számolnia az Európai Unió figyelmeztetésével az államháztartási deficitfeltétel megsértése miatt - jelentette ki hétfőn Michaele Schreyer, államháztartási ügyekben illetékes EU-biztos a ZDF televízióban.

A hét végén a német pénzügyminisztérium cáfolta a különböző hírmagazinok értesüléseit, amelyek szerint Németország túllépi a maastrichti kritérium felső határát, vagyis a hiány meg fogja haladni a GDP 3 százalékát. A Der Spiegel és a Focus 3,5, illetve 3,7 százalékról tudósított.

Egy vasárnap esti televíziós műsorban Hans Eichel pénzügyminiszter "hajánál fogva előrángatottnak" nevezte a témát, kijelentvén: - Kérdezzék meg Brüsszelben az illetékes biztost, ilyen vita nincs. - Figyelmeztetés nincs napirenden - közölte hétfőn valóban Schreyer.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az euróövezeti tagság feltételeinek betartását szavatoló stabilitási paktumot veszély fenyegeti-e, Schreyer kijelentette: - Összefüggéseiben kell nézni a dolgokat, a Bizottság ezt teszi. Egyet egészen világosan kijelenthetek: a stabilitási paktum nem jelent akadályt az árvíz károsultjainak megsegítésében.