A befektetők szabadulni próbálnak a Citigroup részvényeitől

MTI
2002.09.04. 11:37
A Citigroup részvényeinek árfolyama több, mint 10 százalékkal gyengült kedden New York-ban, a befektetők így fejezték ki bizalmatlanságukat, miután egyre szélesedik a társaság nyilvános részvénykibocsátásokban játszott szerepével kapcsolatos vizsgálat.

A Citigroup-részvények keddi zuhanásához hozzájárult, hogy a Prudential Securities befektetési bank "eladás"-ra minősítette le a papírokat. A befektetési bank a csökkenő nyereségre és a jogi kockázatokra hivatkozva rontotta a Citigroup részvények besorolását.

"Szeptember közepén a Kongresszus várhatóan több meghallgatást is tart majd a Citi-vel és másokkal kapcsolatban az Enron/WorldCom üggyel összefüggésben. Ez rossz színben tüntetheti fel a Citi-t" - írta Mike Mayo, a Prudential Securities elemzője.

A stabil pénzügyi háttérrel rendelkező Citigroup esetében kivételesnek számít az "eladás" minősítés, ám nem kizárt, hogy több befektetési bank is követi a Prudential példáját.

Eliot Spitzer, New York állam főügyésze kiterjesztette vizsgálódásait a Citigroup-pal kapcsolatban. A WorldCom korábbi és jelenlegi menedzsmentjének tagjai több ezer részvényhez jutottak nyilvánosan kibocsátott papírokból, s ebből jelentős nyereségre tettek szert.

Ezt az amerikai törvényhozás illetékes bizottsága pénteken hozta nyilvánosságra. Bernie Ebbers, a WorldCom korábbi vezérigazgatója 21 nyilvános részvénykibocsátás során összesen 11,1 millió dollár nyereségre tett szert.

A Wall Street Journal című lap szerint Spitzer és a kongresszusi vizsgálóbizottság arra kíváncsi, hogy a Salomon Smith Barney felhasználta-e a nyilvános részvénykibocsátásokból a WorldCom vezetőknek allokált papírokat arra, hogy a távközlési óriáscég rajtuk keresztül bonyolítsa le befektetési ügyleteit.