A légiközlekedés jövő év végére éri el régi szintjét

MTI
2002.09.04. 13:50
A világ légiforgalma a jövő év végére érheti el 2001. szeptember 11. előtti szintjét, de a társaságok üzleti téren még később jutnak csak vissza legalább az amerikai terrortámadást megelőző állapothoz - véli a nemzetközi polgári légiforgalmi szervezet (IATA) új vezérigazgatója, Giovanni Bisignani.

A légitársaságok tavalyi együttes vesztesége a menetrend szerinti nemzetközi járataikon összesen 12 milliárd dollár volt, az idén ez 4-6 milliárd közé mérséklődik - nyilatkozott a vezérigazgató szerdán.

Az utasforgalom az idén körülbelül 3 százalékkal marad el a tavalyitól, jövőre viszont már 6 százalékos növekedést is elérhet. Az Egyesült Államokon kívül már az idén is lesz 1 százalékos növekedés, majd jövőre és 2004-ben évi 5 százalékos, utána átlagosan évi 4 százalékos bővülés - jósolta.

A IATA vezérigazgatója bírálta, hogy jelenleg a légitársaságokra hárul a légiközlekedés biztonságát növelő intézkedések legtöbb költsége, miközben a repülőtereket üzemeltető vállalkozások nagy nyereségeket termelnek ki.