Éves csúcson az olajár

MTI
2002.09.06. 15:15
Éves csúcspontjára drágult pénteken a határidős nyersolaj a szövetséges légierő előző napi iraki bombatámadása után, amely erősítette az Irak elleni átfogó háború közeledtével kapcsolatos piaci aggodalmakat.

A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent könnyű minőség legközelebbi, októberi határideje péntek délután 76 centes nyereséggel 28,42 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE). Tavaly szeptember óta ez volt a legmagasabb Brent-árfolyam.

Az Amerikában irányadó West Texas Intermediate könnyű alaptípus 87 centtel 29,85 dollárra drágult októberi lekötésre a New York-i árutőzsde (NYMEX) hivatalos időn kívüli elektronikus ACCESS kereskedési rendszerében. Előző nap a Brent fél dollárral, az amerikai irányadó típus 74 centtel drágult.

A pénteki, még erősebb áremelkedés előzményeként a brit és az amerikai légierő csütörtökön célra irányított bombákkal támadott iraki légvédelmi parancsnoki állásokat Bagdadtól csaknem 400 kilométerre nyugatra, a déli repülési tilalmi övezetben.

Felhajtóerőt adott a piacnak az is, hogy kereskedői értesülések szerint George Bush amerikai elnök jövő csütörtökön, az ENSZ-ben elmondandó beszédében ultimátumot intéz Szaddám Huszeinhez, háborút helyezve kilátásba arra az esetre, ha a bagdadi kormány nem engedi be az országba a fegyverzetellenőröket.