Húsz év óta először csökkent tavaly a világkereskedelem

MTI
2002.09.09. 13:01
A tavaly szeptember 11-i amerikai terrortámadás egyik következménye, a kereslet csökkenése visszavetette a világkereskedelmet: értéke, húsz év óta először, egy százalékkal zsugorodott. Előző évi dollár átlagárfolyamon számolva még jelentősebben, 4 százalékkal, 6 ezer milliárd dollárra csökkent.

Az arany évnek tartott 2000-ben a világkereskedelem értéke még 12 százalékkal emelkedett, 6,2 ezer milliárd dollárra.

Az idei évre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) továbbra is csekély növekedéssel számol, és éves jelentésében azt valószínűsíti, hogy a bővülést inkább csak a gazdasági hanyatlás idején felhalmozott raktárkészletek kiürítése táplálja.

Valószínűtlen azonban, hogy az idei kereskedelmi volumen több mint egy százalékkal növekednék. A lassúság oka a tartósan lanyha nyugat-európai fejlődés és a latin-amerikai válság.

A legnagyobb visszaesés a WTO szerint azokban az országokban volt, amelyek külkereskedelme főleg információs technológiai cikkekre épül. Így Szingapúr, Malajzia, Tajvan, Japán és Dél-Korea, valamint az Egyesült Államok külkereskedelme igencsak megérezte szeptember 11-et.

Az amerikai export értéke 7 százalékkal csökkent, Tajvané 17 százalékkal esett vissza. Ezeknél az országoknál jobban járt az Európai Unió, amelynek exportja tavaly legalább stagnált.