Salamon
7 °C
13 °C

Francia lesz az Eurostar

euractiv.hu
2002.09.20. 10:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Önálló társaság működteti majd a Párizs-Brüsszel-London-vonalon közlekedő Eurostar gyorsvonatot. Az új vállalkozás fő részvényese az SNCF francia vasúti társaság lesz.

Az Eurostart jelenleg az SNCF, az Egyesült Királyság Eurostar Brit Társasága és a Belgiumi SNCB működteti. Az egységes szolgáltatásra képes új Eurostar-projektet szeptember 25-én terjesztik az SNCF igazgatótanácsa elé - tájékoztatott a francia államvasút. A London-központú új társaság az Eurostar Ltd. nevet viselné. A részvények 40,4 százaléka a brit, 5 százaléka pedig a belga fél tulajdona lesz, 54,6 százalékot pedig a francia vasúti társaság birtokol majd.

A járat gyorsvonat-szolgáltatása, amely jelenleg csupán Franciaországra és Belgiumra korlátozódik, jövő évtől fokozatosan angol területre is kiterjed. 2003-ban nyitják meg a brit vasútvonal első szakaszát, s a vonal átadása után a háromórás Párizs-London utazás időtartama 2 óra 35 percre csökken.

Jelenleg az Eurostar a London-Párizs utasforgalom 66 százalékát bonyolítja le, a légitársaságok az utasoknak kevesebb mint 34 százalékát szállítják.

Az Eurostar és a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő Csalagút arról vált híressé, hogy több ízben is menekültek áradata tette használhatatlanná. A Csalagút közelében lévő Sangatte menekülttábor bezáratására több alkalommal is kísérletet tettek az Eurostar járat üzemeltetői, ám mindeddig sikertelenül.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!