Járai szerint nincs szükség kamatcsökkentésre

MTI
2002.09.20. 12:10
Nincs szükség változtatásra a monetáris politikában, ha a kormány képes lesz a tervezett és az Európai Uniónak bejelentett mértékre csökkenteni az államháztartás túlköltekezését, a termelékenység növekedésének megfelelő mederben tartani a bérkiáramlást - hangsúlyozta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MTI-nek nyilatkozva.

A jegybankelnök így reagált Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtöki, az Economist konferencián elhangzott kijelentésére, amely szerint üdvözölne egy jegybanki kamatcsökkentést.

Járai Zsigmond - miként azt a konferencia második napján, pénteken is kifejtette - hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben a meglévő kamatszintet tartja megfelelőnek. Ugyanakkor az említett feltételek teljesülése esetén kialakulhat egy olyan kedvező gazdasági környezet, amelyben lehetőség nyílhat a kamatok csökkentésére.

Az eredetileg tervezett 2,5 milliárd eurónál magasabb, akár 3 milliárd euró feletti folyó fizetésimérleg-hiányt is elképzelhetőnek tart Járai Zsigmond. A jegybankelnök kijelentette: az idén a vállalkozói szektorban a vártnál magasabb volt a béremelés, és az ez által indukált kereslet többletimportban csapódott le.