Az árvízkárok 2,3 százalékra fékezik a cseh növekedést

MTI
2002.09.26. 15:20
Az augusztusi pusztító árvíz Csehország gazdasági növekedését 0,3 százalékponttal 2,3 százalékra fékezi le az idén - mondta Pavel Kysilka, a cseh jegybank volt kormányzóhelyettese, a Ceská Sporitelna takarékpénztár főközgazdásza. Jövőre viszont 0,2 százalékpontos kedvező hatást vár az újjáépítéstől, és 3,7 százalékos gazdasági növekedést.

Az évszázad árvize Csehországban 100 milliárd korona (3,29 milliárd euró) kárt okozott. Az 1997-es árvíz okozta kár 60 milliárd korona volt. Az idei pusztulás több mint fele vállalatokra, egyötöde állami infrastruktúrára, 14 százaléka háztartásokra, 10 százaléka községekre jut. A károk egyötöde többé nem hozható helyre, ahogyan ezt az 1997-es árvízből is tudjuk - mondta Kysilka.

A károk 20 százalékán volt biztosítás, további 20 százalékot a magánháztartásoknak kell viselniük. A károk további 37 százalékát a kormánynak kell átvállalnia. Ez az idén és jövőre is megnöveli a deficitet. A privatizációs bevételek nélkül és az összes állami kiadást számba véve a hiány elérheti a GDP 10 százalékát, Kysilka szerint. 2003-ra eddig 7 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány volt előirányozva.

E számokra tekintettel Csehország leghamarabb 2009-ben teljesíti az euróövezeti tagság feltételeit - vélekedett a közgazdász. Az ország egyik előnye azonban, hogy viszonylag csekély az adóssága, a GDP 20 százaléka. Egyelőre nem tudni, hogy a kormány a válság rendezése után milyen adókönnyítéseket hoz a jövő évre.