A magyar tech-cégek nőnek a leggyorsabban

Napi Online
2002.09.30. 12:49
Miközben a globális technológiai szektor nem teljesít valami fényesen, a közép-európai tech-cégek, közülük pedig főként a magyar vállalatok figyelemre méltó növekedést produkáltak - derül ki a Deloitte & Touche Central Europe által összeállított "Fast 50 Technológiai Cégek Közép-Európában" elnevezésű rangsorából.

A toplistát - amelynek első három helyén magyar cégek végeztek - a Deloitte & Touche a vállalatok előző három évben mutatott bevételeinek növekedése alapján állította össze.

A verseny első helyezettje az Interactive Net Design, egy internetes banki megoldásokat szállító magyar cég lett, amely 2337 százalékos bevétel-növekedést realizált az 1999-2001-es időszakban. A második helyezett szintén egy magyar cég, a HostLogic, amely saját szoftver megoldásokat szállít, és a fent említett három év alatt 2075 százalékos bevétel növekedést könyvelhetett el.

Harmadik lett a Tensiomed, egy újabb magyar, gyógyászat technológiai szolgáltatásokat kínáló cég (2065 százalék); negyedik az Asper Biotech, egy lettországi géntechnológiai cég (1550 százalék); és az ötödik a kirowski, ismét egy magyar cég, amely interaktív marketinggel foglalkozik (1354 százalék).

Ahhoz, hogy egy vállalat részt vehessen ebben a versenyben, a cég üzleti fókuszában saját technológia kifejlesztése és megvalósítása kellett, hogy álljon, legalább három éves működést és évi minimum 20 ezer dollár alapjövedelmet, illetve a többségi külföldi tulajdont kizáró, független tulajdonosi struktúrát kellett felmutatnia. A D&T ezen kritériumok alapján 200 céget vizsgált meg, melyeket előzetesen a D&T szakemberei 12 000 lengyel, magyar, cseh, szlovák, lett, litván és észt cég közül választották ki.