Az euróövezetben szeptemberben 2,2 százalékos volt az infláció

MTI
2002.09.30. 13:12
Az euróövezetben az átlagos infláció 2,2 százalékos volt szeptemberben tavaly szeptemberhez képest - jelentették az EU statisztikai hivatalában előzetes adatként. Augusztusban 2,1 százalékos volt az átlagos tizenkét havi infláció az euróövezetben. Elemzők szeptemberre is 2,1 százalékot vártak.

Szeptemberben harmadik hónapja gyorsult az infláció az euórövezetben, és a legnagyobb volt az áprilisi 2,4 százalék óta. Az adat nem rázta meg a devizapiacot, mert változatlanul érvényben van az Európai Központi Bank (EKB) vezetőinek véleménye, hogy a jelenlegi kamatszint megfelelő. Ezt a bank elnöke, Wim Duisenberg legutóbbi vasárnap erősítette meg, az IMF és a Világbank washingtoni közgyűlésén.

A szeptemberi gyorsulást elsősorban az energiaárak okozták - erre a kockázatra az EKB is figyelmeztetett. Az olajtermékek szeptember első három hetében átlagosan 6,4 százalékkal voltak drágábbak, mint augusztusban. A teljes infláció azonban nem haladta meg az európai jegybank legutóbbi, szeptember eleji előrejelzését, amely szerint az infláció a 2 százalékos riadóérték körül marad az év hátra lévő részében.