A DAX 43 éve nem látott zuhanást produkált a harmadik negyedévben

Napi Online
2002.09.30. 14:01
A frankfurti tőzsdeindex, a DAX-30 "nyerte" Európa leggyengébben teljesítő benchmarkja címet a harmadik negyedévben, miután mutató június 30. óta több, mint 33 százalékot veszített értékéből - írja a Bloomberg. (A világ vezető tőzsdeindexei közül egyedül a brazil Bovespa teljesített rosszabbul). A német mutató ezzel legrosszabb negyedévét zárhatja 1959 óta, veszteségei még a rosszemlékű 87-es negyedik negyedévit is meghaladják.

A piaci kapitalizáció az elmúlt 90 napban átlagosan napi kétmilliárd euróval, összesen 186 milliárddal zuhant, melyért a befektetők elsősorban a Kelet-Németországot sújtó árvizet és az országon végigsöprő csődhullámot okolják. A többi európai mutatóhoz képest (a CAC-40 24, a Foootsie 16 százalékkal esett, miközben a BUX 4,6 százalékos veszteséggel megúszta) a DAX-ban nagyobb súllyal szerepelnek pénzügyi és számítástechnikai papírok, amik különösen megszenvedték a gazdasági recessziót.

A zuhanás során olyan vállallatok szenvedtek el 50 százalék feletti veszteségeket, mint az Allianz, az Infineon, vagy az SAP. A frankfurti piac legjobban szereplő papírja meglepő módon a Deutsche Telekom lett, amely mindössze 1,6 százalékkal lett olcsóbb, igaz a telefonóriásra az előző negyedévben igencsak rájárt a rúd.