Szeptemberben még jobban visszaesett a német gyáripar

MTI
2002.10.01. 11:01
Az idei legnagyobb mértékű gyáripari visszaesést mutatta szeptemberben a német feldolgozó szektorra kidolgozott átfogó beszerzőimenedzser-index (PMI), főleg az iraki háborús kilátások, a nyári pusztító árvizek és a növekedés ütemével kapcsolatos aggályok belső és külső keresletvisszafogó hatásai miatt.

A Reuters megbízásából az NTC gazdaságkutató által összeállított szeptemberi német PMI 46,0 volt az augusztusi, szintén visszaesést jelző 49,1 után. Az 50 feletti beszerzőimenedzser-indexek a vizsgált szektor kibocsátási értékének növekedését, az 50 alattiak a teljesítmény csökkenését jelzik.

A gyenge kereslet miatt a kibocsátási részindex tavaly október óta a legnagyobb mértékben csökkent a német gyáriparban, és mélyen a visszaesést jelző sávba süllyedt. Ez a mutató 44,3 volt a múlt hónapban az augusztusi 51,4 után.

Február óta először jelzett visszaesést az új exportrendelések részindexe, amely 50,7-ről 47,1-re esett.

A csökkenő belső és külső kereslet nem támasztja alá a legnagyobb valutauniós gazdaság közeli fellendülésébe vetett bizalmat. A múlt héten az IMF már 0,5 százalékra mérsékelte 0,9 százalékról a német gazdaságra adott idei növekedési előrejelzését. Tavaly Németországban 0,6 százalékkal nőtt a GDP értéke.

Folytatódott, mégpedig öt hónapja a legnagyobb ütemeben a német feldolgozó szektor munkahely-állományának leépülése. A foglalkoztatási részindex 44,8 volt az előző havi 44,9 után.

A cégek a csökkenő kereslet láttán ismét raktárkészleteik leépítésébe kezdtek. Ezt jelzi a késztermékek raktári állományának részindexe, amely 48,8-re, vagyis a csökkenést jelző sávba süllyedt az augusztusi 50,8-ről.