Az első félévben harmadára csökkent a magyar bankrendszer nyeresége

MTI
2002.10.01. 16:38
A magyarországi bankszektor első féléves adózás előtti nyeresége 23,7 milliárd forint volt, ami az előző év azonos időszaka adatának kevesebb mint egyharmada - mondta Szepesi György, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főosztályvezetője a főhatóság sajtótájékoztatóján.

A főosztályvezető elmondta: a bankszektor eredményét elsősorban a Magyar Fejlesztési Bank által elszámolt értékvesztési ráfordítások rontották le.

Ha a szakosított hitelintézeteket nem számítjuk, azaz az MFB, az Eximbank, illetve olyan hitelintézetek, mint a Merkantil Bank, Porsche Bank teljesítményét nem vesszük, akkor a kereskedelmi bankok első félévi adózás előtti nyeresége 76,6 milliárd forintot tett ki, ami 12 százalékkal, azaz 8,2 milliárd forinttal több, mint a bankok tavalyi első féléves nyeresége.

Szepesi György hangsúlyozta: az eredményességet tekintve a biztosítási szektor az éllovas, a biztosító társaságok ez évi első féléves mérleg szerinti eredménye 21,7 milliárd forintot tett ki, ami megközelítőleg ugyanakkora, mint ugyanezen cégek tavalyi egész éves nyeresége.