A lengyel kormány az adócsalókra számít a válságellenes programban

MTI
2002.10.04. 13:55
A lengyel szejm után a szenátus is elfogadta az eltitkolt jövedelmek utólagos megadóztatásáról rendelkező törvényjavaslatot, amely szerint az adócsalók egyszeri, 12 százalékos adóbefizetéssel legalizálhatják az adó alól kivont jövedelmeiket.

A kormány eredeti javaslata szerint a tisztességtelen adófizetők 7,5 százalékos adót fizettek volna, de a szejm ezt a kulcsot 12 százalékra emelte.

Az 1990 óta felhalmozott hátralékról legkésőbb idén év végéig bevallást kell tenniük, és többé nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. Ellenben, ha nem vallanák be eltitkolt jövedelmüket, lelepleződés esetén 75 százalékos büntetőadót vetnének ki rájuk. A törvényjavaslat nem vonatkozik azokra az adófizetőkre, akik állami hivatalnokok voltak, vagy büntetőeljárás alatt állnak.

Az úgynevezett abolíciós törvényjavaslat ellen több párt tiltakozott, erkölcstelennek minősítve azt a tisztességes adófizetőkkel szemben. A kormány - a 7,5 százalékos kulccsal számolva - 600 millió zloty bevételt (60 forint/zloty) remél tőle, ami igen fontos lenne a tervezettnél várhatóan jóval kisebb idei költségvetési bevételek miatt.

Az elfogadott törvényjavaslat - bizonyos határok között - vagyonbevallási kötelezettséget is előír jövő április végéig. A pénzügyi tárca becslése szerint 3-3,5 millió lengyel adófizetőnek kell vagyonnyilatkozatot tennie. Az abolíciós törvényjavaslat, amely már csak az államfő aláírására vár, az úgynevezett válságellenes törvénycsomag része.