Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

A lengyel kormány az adócsalókra számít a válságellenes programban

MTI
2002.10.04. 13:55
A lengyel szejm után a szenátus is elfogadta az eltitkolt jövedelmek utólagos megadóztatásáról rendelkező törvényjavaslatot, amely szerint az adócsalók egyszeri, 12 százalékos adóbefizetéssel legalizálhatják az adó alól kivont jövedelmeiket.

A kormány eredeti javaslata szerint a tisztességtelen adófizetők 7,5 százalékos adót fizettek volna, de a szejm ezt a kulcsot 12 százalékra emelte.

Az 1990 óta felhalmozott hátralékról legkésőbb idén év végéig bevallást kell tenniük, és többé nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. Ellenben, ha nem vallanák be eltitkolt jövedelmüket, lelepleződés esetén 75 százalékos büntetőadót vetnének ki rájuk. A törvényjavaslat nem vonatkozik azokra az adófizetőkre, akik állami hivatalnokok voltak, vagy büntetőeljárás alatt állnak.

Az úgynevezett abolíciós törvényjavaslat ellen több párt tiltakozott, erkölcstelennek minősítve azt a tisztességes adófizetőkkel szemben. A kormány - a 7,5 százalékos kulccsal számolva - 600 millió zloty bevételt (60 forint/zloty) remél tőle, ami igen fontos lenne a tervezettnél várhatóan jóval kisebb idei költségvetési bevételek miatt.

Az elfogadott törvényjavaslat - bizonyos határok között - vagyonbevallási kötelezettséget is előír jövő április végéig. A pénzügyi tárca becslése szerint 3-3,5 millió lengyel adófizetőnek kell vagyonnyilatkozatot tennie. Az abolíciós törvényjavaslat, amely már csak az államfő aláírására vár, az úgynevezett válságellenes törvénycsomag része.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.