Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A magyar piac érzékenyen reagálna az ír nemre

MTI
2002.10.07. 11:17
A Morgan Stanley befektetési bank szerint továbbra is valószínű, hogy az ír népszavazáson elfogadják az EU-bővítés egyik kulcsfontosságú egyezményét, a Nizzai Egyezményt. Ha mégsem, arra érzékenyen reagálhatnak a csatlakozni vágyó országok - különösen Magyarország - értékpapírpiacai.

A befektetési bank szerint egy esetleges ír "nem" után a magyar piac reagálna a legérzékenyebben a közép-európai értékpapírpiacok közül. Ezt mutatja, hogy az elmúlt néhány héten az 5 éves - az Euribor-hoz viszonyított - swap-spread 30 bázisponttal 100 bázispontra emelkedett. A magyar kötvények hozama az elmúlt időszakban jelentős mértékben esett a külföldi tőkebeáramlás hatására.

Ennek hátterében a magas kamatszint és a stabil forintárfolyam áll. A tőkebeáramlás annak ellenére következett be, hogy az államháztartás hiánya jelentősen meghaladja a tervezett szintet, vele párhuzamosan bővül a fizetési mérleg hiánya, s kétségek vetődtek fel a Magyar Nemzeti Bank jövő év végére kitűzött inflációs céljának teljesíthetőségével kapcsolatban.

A Morgan Stanley úgy véli, hogy az EU-bővítés jelentősebb csúszása megváltoztatná a forintárfolyammal kapcsolatos várakozásokat, s növelné a kamatemelés valószínűségét. A hitel-spread-ek szintén emelkednének, ami abból a szempontból is jelentős, hogy nemrég az ÁKK egy vezető tisztségviselője bejelentette: Magyarország - egy év szünet után - jövőre ismét megcsapolná a külföldi tőkeforrásokat belső adóssága finanszírozására, devizakötvények kibocsátásával újítaná meg lejáró külföldi államadósságát.

A régió többi országa visszafogottabban reagálna a Dublinból érkező esetleges rossz hírre. Lengyelországban a belföldi monetáris feltételek a Morgan Stanley szerint egyértelműen a további kamatcsökkentések irányába mutatnak. A Cseh Köztársaság irányadó kamatszintje jelenleg alacsonyabb, mint az eurózóna bankközi irányadó kamata.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!