Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

25 százalékos visszaesés a vendéglátóiparban

MTI
2002.10.07. 12:30
A tavalyi 392,5 milliárd forintos forgalom 20-25 százalékos csökkenésére számítanak az idén a vendéglátóiparban - mondta Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a vendéglátásban is jól érzékelhető az a tendencia, amely a folyó fizetési mérleg első 8 havi egyenlegében is látható. A jegybank által készített mérleg ugyanis kimutatta, hogy az első 8 hónapban az idegenforgalom bevételi többlete a tavalyi 2 milliárd euróval szemben 1,3 milliárd euróra csökkent.

Az ipartestület vezetője úgy látja, hogy az ország turisztikai marketingje az elmúlt évek alatt nem készült fel válsághelyzetek kezelésére, nem reagált időben a német gazdasági recesszióra.

Az ipartestület felmérései alapján az ez évi forgalom január és szeptember között 16-42 százalékkal csökkent a vendéglátóiparban. A nagyobb forgalom elmaradás főként a Balaton déli partján érintette a vendéglőket, míg a magasabb árkategóriába tartozó vendéglátóhelyek alacsonyabb bevételkiesést szenvedtek el.

Ennek alapján véli úgy az ipartestület, hogy ha az év hátralevő részében az előző évi szinten marad a turisták száma és sikerül élénkíteni a belföldi turizmust, akkor a forgalom 20-25 százalékkal marad el az előző évitől.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!