Repülőt minden lett családnak!

MTI
2002.10.09. 11:52
Minden családnak repülőt! - akár ez is lehetne a szlogenje annak a lettországi repülős vállalkozó csoportnak, amelynek eltökélt szándéka, hogy megkezdje egy ultrakönnyű légi jármű, amolyan "légi volkswagen" avagy néprepülő tömeggyártását.

A vállalkozók, kihasználva a volt szovjet köztársaság olcsó munkaerejét, megpróbálják átadni a pehelysúlyú kétmotoros minirepülő iránti szenvedélyüket az átlagcsaládoknak, még akkor is, ha ezek a masinák nem képesek az egész famíliát egyszerre szállítani, mivel csupán kétülésesek.

A Rigától 70 kilométerre fekvő Ieriki városában Egons Garklavs tervezte meg a minirepülőgépet, amelynek kabinja üvegszálból, törzse pedig alumíniumból készült. Az amerikai ötleten alapuló járművet szuperkönnyű műanyaggal vonták be. Leendo vásárlóközönségének a középosztálybelieket tekinti, az alapmodellek ára 4000 lat, azaz 6750 euró lesz. A költségek nagy részét az elektronika és a biztonsági berendezések teszik ki. A járművet ellátják repülőgép-ejtőernyővel is, amely lassíthatja a gép süllyedését motorhiba esetén.

A jármű körülbelül 2000 méteres magasságban képes repülni. Az észak-lettországi Cesis repülőklubjában képezik ki hozzá a pilótákat. Az AFP-nek nyilatkozó Maris Markov pilóta tanyáján két leszállópálya és egy hangár is e célt szolgálja. A kétmotoros rövid pályákon is képes lesz felszállni, és repülés közben elegendő egyik motorját használni.

A lett hatóságok nincsenek elragadtatva a minirepülő tömeges elterjedésének ötletétől, és attól félnek, aligha fogják tudni betartatni a pilótákkal a repülési szabályokat. Maris Chernonoks, a lett polgári repülés vezetője szerint már több tucatnyi tulajdonos bejegyeztette gépét, de nem lehet tudni, hogy pontosan mennyi ultrakönnyű jármű van forgalomban az országban, mert számos amatőr maga barkácsolja össze repülő "autóját".