Az indonéz jegybank védi a rúpiát

MTI
2002.10.14. 11:06
A jakartai értéktőzsde hétfő reggel 9,2 százalékkal 341,85 pontra esett, tizennyolc hónap óta legalacsonyabb értékre. A nemzeti valuta öthavi mélységbe zuhant az amerikai dollárhoz képest, egy dollár 9350 rúpia volt, a pénteki 9010 rúpia után.

A JP Morgan nemzetközi befektetési bank hétfőn az év végére 10 ezer rúpia/dollárt jósolt, az eddigi 8700/dolláros előrejelzés helyett. A jegybank hétfőn interveniált a rúpia védelmében, dollárt adott el.

Bangkokban, Manilában és Kuala Lumpurban szintén estek az árak. A térség két nagy tőzsdéje - Tokió és Hongkong - hétfőn zárva volt. Tajpejben, Szingapúrban, Szöulban és Sydneyben kissé emelkedtek a fő tőzsdemutatók.

Ázsia legtörékenyebb gazdaságának a Bali szigeten elkövetett terrortámadás máris súlyos károkat okozott: megrendítette Indonézia egyik fő iparágát, az idegenforgalmat. Megrémült turisták ezrei menekülnek az országból.

Az OPEC-tag Indonézia olajipara is csapást szenvedhet. Az ország olaj- és gázipari vállalatai hétfőn a megszokott módon működtek, de fokozott biztonsági intézkedések közepette, mert az iparág létesítményei szintén célpontok lehetnek.

Az indonéz kormány hétfőn igyekezett megnyugtatni a külföldi befektetőket: - A kormány meg fogja mutatni, hogy Indonézia nem otthona a terrorizmusnak, sem most, sem soha - mondta Dorodjatun Kuntjoro-Jakti gazdasági miniszter.