Nyolcórás általános sztrájk kezdődött Olaszországban

MTI
2002.10.18. 10:43
Pénteken délelőtt, a legerősebb szakszervezeti szövetség, a CGIL felhívására nyolcórás általános sztrájk kezdődött Olaszországban. A munkabeszüntetés a Berlusconi-kormány munkaerőpiaci reformjai ellen irányul, valamint a hanyatló gazdaság miatti dolgozó elégedetlenséget jelzi.

- Irányváltást követelünk a kormánytól, amely felelős az olasz gazdaság erős hanyatlásáért. A Fiat Auto drámai helyzete csak egyetlen példa - jelentette ki a CGIL vezetője Torinóban a Fiat-konszern központjában.

Pénteken az összes olasz nagyvárosban kormányellenes tüntetéseket szerveznek. A városi forgalomban már péntek reggeltől fennakadások vannak, a metró- és buszközlekedés is megbénult. Az Alitalia olasz légitársasaág 250 járatát volt kénytelen törölni és a vasúti forgalomban is nehézségek lesznek délután 18 óráig.

A CGIL hat hónapon belül másodszor hirdetett általános sztrájkot. A szakszervezeti szövetség testvérszervezetei, a CISL és az UIL ezúttal nem csatlakoztak a felhíváshoz, mivel a múlt júliusban a kormánnyal egy sokat vitatott megállapodást írtak alá, amely gyakorlatilag szabad utat ad a munkaerőpiaci reformoknak.

Megfigyelők szerint éppen ezért aligha valószínű, hogy a mostani általános sztrájk az április 16-i munkabeszüntetéshez hasonló sikert hoz. Akkor 13 millió olasz munkavállaló csatlakozott a sztrájkhoz.