A mérleghamisítások 200 milliárd dolláros kárt okoztak a befektetőknek

MTI
2002.10.18. 11:11
A meghamisított cégmérlegek több mint 200 milliárd dolláros kárt okoztak az amerikai befektetőknek - derül ki egy, fogyasztói szövetségek és szakszervezetek megbízásából készült tanulmányból.

A "No More Enrons" (Soha többé Enronokat) elnevezésű szövetség csütörtöki washingtoni közleménye szerint csupán a cégek által támogatott nyugdíjbefektetési alapok 175 milliárd dolláros kárt szenvedtek, miután a tőzsdei árfolyamok a befektetői bizalmi válság nyomán összeomlottak. A nyílt nyugdíjalapok veszteségét legalább 6,4 milliárd dollárra becsülik.

A jelentés szerint ezen kívül több mint egymillió munkavállaló vesztette el munkahelyét az érintett cégeknél, és az amerikai szövetségi állam is legalább 13 milliárd dollár adóbevételtől esett el.

A tanulmány készítői a kormány rendelkezésére álló adatokat és más forrásokat használtak, hogy egyebek között az Enron, az Arthur Andersen, a WorldCom, a Global Crossing, az Adelphia Communications, a Xerox, a Tyco International, a Qwest Communiscations és más cégek mérleghamisításainak hatásait megbecsüljék.