Árpád
-1 °C
9 °C

A mérleghamisítások 200 milliárd dolláros kárt okoztak a befektetőknek

MTI
2002.10.18. 11:11
A meghamisított cégmérlegek több mint 200 milliárd dolláros kárt okoztak az amerikai befektetőknek - derül ki egy, fogyasztói szövetségek és szakszervezetek megbízásából készült tanulmányból.

A "No More Enrons" (Soha többé Enronokat) elnevezésű szövetség csütörtöki washingtoni közleménye szerint csupán a cégek által támogatott nyugdíjbefektetési alapok 175 milliárd dolláros kárt szenvedtek, miután a tőzsdei árfolyamok a befektetői bizalmi válság nyomán összeomlottak. A nyílt nyugdíjalapok veszteségét legalább 6,4 milliárd dollárra becsülik.

A jelentés szerint ezen kívül több mint egymillió munkavállaló vesztette el munkahelyét az érintett cégeknél, és az amerikai szövetségi állam is legalább 13 milliárd dollár adóbevételtől esett el.

A tanulmány készítői a kormány rendelkezésére álló adatokat és más forrásokat használtak, hogy egyebek között az Enron, az Arthur Andersen, a WorldCom, a Global Crossing, az Adelphia Communications, a Xerox, a Tyco International, a Qwest Communiscations és más cégek mérleghamisításainak hatásait megbecsüljék.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.