Tovább nőtt az Ericsson vesztesége

MTI
2002.10.18. 11:11
A svéd Ericsson mobilkészülék- és mobilhálózat-gyártó a vártnál nagyobb veszteséget és jelentős forgalomcsökkenést jelentett a harmadik negyedévről. A konszern egyidejűleg visszavette fő területe, a mobilhálózat rendszerek 2002-es eladási prognózisát, közölte azonban, hogy 2003-ban már ismét profitra számít.

A világ legnagyobb mobilhálózat-gyártójának adó előtti vesztesége 3,9 milliárd svéd korona (420 millió euró) volt a harmadik negyedévben, a tavalyi harmadik negyedévi 6,9 milliárd veszteség helyett. Elemzők 3,6 milliárd koronára várták a mostani harmadik negyedévi veszteséget. A nettó vesztesége közel 5 milliárd koronára nőtt 3,96 milliárdról.

Az értékesítés 33,5 milliárd korona volt, összehasonlítható alapon - vagyis a mobilkészülék-gyártás tavaly évvégi kiszervezését nem számítva - 29 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, és 13 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél.

Az Ericsson úgy számol, hogy mobilhálózati eladási az idén 20 százalékkal esnek vissza. Júliusban még csak 15 százaléknál valamivel nagyobb visszaesést jósoltak. Elemzők 24 százalékos csökkenést valószínűsítenek. A konszern azt feltételezi, hogy a piac 2003-ban nem csökken olyan mértékben, mint az idén, és alacsonyabb szinten stabilizálódik - áll a vállalat közleményében.

Az Ericsson a harmadik negyedévben 4500 állást szüntetett meg, és a költségalapját 5 milliárd koronával 52 milliárdra csökkentette. Ebben jövőre a harmadik negyedévben már csak 38 milliárd koronánál akarnak tartani. Folytatták nem létfontosságú tevékenységek eladását, és szeptemberben 3,2 milliárd dollárért új részvényeket bocsátottak ki, hogy rendbe szedjék a cég pénzügyeit.