A Fiat elnöke támogatja a tőkeemelést

MTI
2002.10.21. 14:19
Ha a FIAT Auto megmentéséhez tőkeemelésre lesz szükség, akkor a torinói autóipari csoport a résztulajdonos amerikai General Motors-hoz hasonlóan kész abban részt venni - mondta Paolo Fresco, a FIAT elnöke a Financial Times című lapnak adott nyilatkozatában.

Az utóbbi napokban egyre többször lehetett arról hallani, hogy a pénzügyi gondokkal küszködő autógyár megmentéséhez tőkeemelésre lesz szükség. Az autógyár elnöke cáfolta, hogy a FIAT fő részvényese, az Agnelli család, ellenezné az állami részesedésszerzést a csoportban.

Fresco cáfolta azokat a híreket, hogy a FIAT még 2004 előtt eladási opciót érvényesít, és az autógyártó részleget eladja a jelenleg 20 százalékban tulajdonos General Motorsnak. - Nincs ilyen szándékunk, és nem vitattuk ezt meg a General Motors-szal. Szanálási törekvéseink nem függnek össze ilyen opcióval - hangsúlyozta.

A FIAT üzemeiben újabb zaklatott hét kezdődött. Hétfő délelőtt a szicíliai Palermo közelében lévő Termini Imereseben kétórás sztrájk volt. Az üzemben, ahol a FIAT Punto kocsik készülnek, 1500 dolgozót fenyeget elbocsátás.

A vállalatvezetés szanálási tervében, amelyet október elején terjesztett a szakszervezet elé, a válságközeli helyzetben lévő FIAT megmentésére 8100 fős létszámcsökkentés szerepel.