Nem alkotmányellenes az ÁPV adómentessége

MTI
2002.10.22. 14:11
Nem alkotmányellenes a helyi adókról szóló törvénynek az a rendelkezése, amely az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-t illetően adómentességet állapít meg - tudatta az Alkotmánybíróság kedden közleményben.

A tájékoztatásból kiderül: az Alkotmánybíróság álláspontja szerint az ÁPV Rt.-nek a gazdasági társaságoktól eltérő funkciója, rendeltetése, szerepe megalapozhatja azt a jogalkotói mérlegelést, amelynek eredményeként az adómentességet megállapították.

- Ez nem ütközik az alkotmánynak a köztulajdon és a magántulajdon egyenrangúságát biztosító, azokat egyenlő védelemben részesítő rendelkezésébe - olvasható a közleményben.

Mint írják, nem alkotmányellenes a helyi adókról szóló törvénynek az a rendelkezése sem, amely szerint mentes a helyi adó alól a közhasználatú közlekedési tevékenységet végző adóalany, az e célra használt telek után.

A határozat szerint a közhasználatú közlekedési tevékenység közszolgáltató jellegű, alapvető és tömeges lakossági igényeket elégít ki, ezért megbízható, biztonságos teljesítéséhez kiemelkedően fontos érdek fűződik.

- Ennek érvényre juttatását az állam éppen ezért a maga eszközeivel, például adómentességgel elősegítheti - tartalmazza a közlemény, hozzátéve: e körben és erre tekintettel az adómentesség biztosítása nem tekinthető önkényesnek.

A közlés szerint minderre tekintettel az Alkotmányíróság az érintett rendelkezések alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványokat elutasította.