A tartozás felére taksálják a Murányi-vagyont

Napi Online
2002.10.24. 10:17
A felszámolóbiztos november negyedikére tűzte ki a Murányi Kereskedőház-csoport megmaradt vagyonelemeinek és készletének árverését. Kalapács alá kerülnek a háztartási gépek és a szórakoztatóelektronikai cikkek, valamint a tehergépkocsik és a bolti felszerelések is.

Áfa nélkül több mint 1,2 milliárd forint értékben hirdette meg a Murányi Kereskedőház bolthálózatának megmaradt vagyonát és árukészletét az Áfi Felszámoló és Vagyonkezelő Rt. - derül ki a cégbírósági adatokból. Az árverést november negyedikére tűzték ki.

A Murányi-kft.-k felszámolásának kihirdetése után a tulajdonos Murányi János és Dózsa László felszámolóbiztos is hitt abban, hogy a hálózatot talpra lehet állítani, hiszen a prémium kategóriás háztartási gépek, illetve szórakoztatóelektronikai termékek forgalmazásában a cég előkelő pozíciót mondhatott magáénak. E termékek teljes, 200-220 milliárd forintos piacán a Murányi 15 milliárd forint körüli bevételt realizálhatott volna, ha a működését nem gátolják pénzügyi problémák.

A gyors terjeszkedés azonban felemésztette a cég tartalékait, a fizetési gondok miatt a beszállítók nem kívántak több terméket hozomra szállítani, így a 21 tagból álló hálózat előbb 19, majd 16 boltra olvadt, amelyek az akadozó ellátás miatt mind kevesebb készpénzt termeltek.

A felszámolási eljárás megindítása után Murányi János még arról beszélt, hogy több befektető érdeklődik a hálózat iránt. A terv az volt, hogy néhány éven belül talpra állítják a boltokat és a hálózatot egyben értékesítik. Ehhez több hitelezői türelem kellett volna, és banki garancia, amelyet a jelek szerint nem sikerült megszereznie a cégnek.

Az árverésre bocsátott vagyonelemek áfa nélkül nagyjából az időközben felgyülemlett 2,5 milliárdos tartozás felét fedeznék, ám a termékek garanciális és csomagolási hiányosságai csökkenthetik a piaci értéküket.