Kidobott pénz és parlamenti körutazás az EU-ban

euractiv.hu
2002.10.24. 11:24
Az Európa jövőjéről tanácskozó Konvent mindenki számára nyilvánvaló pénzkidobásról készített átfogó tanulmányt. Több millió eurós extra kiadást jelent évente az a tény, hogy az Európai Parlament intézményei három ország területén működnek: Strasbourgban, Brüsszelben és Luxembourgban.

Brüsszelből rendszeresen tizenöt kamionnyi hivatalos iratot indítanak útra Strasbourgba, s a konvojt az ötórás úton több száz alkalmazott is követi - a francia város taxisainak és vendéglőseinek nagy örömére.

A jelentés szerint rögtön 300 ezer négyzetméternyi terület szabadulna fel, ha az intézmények egyetlen nagy irodaházban lennének. Ugyanakkor 317 sofőrt, testőrt és takarítót is el lehetne bocsátani, milliókat lehetne spórolni a számítógépes és az irodai eszközökön. A jelentés szerint a megtakarítható összeg 169 millió euró (42,25 milliárd forint) - évente.

Azt, hogy az EU intézményei három országban működnek, olyan EU szerződések tartalmazzák, amelyeket csupán konszenzussal lehet módosítani - és Franciaország régóta ellenzi a változtatást.

Az Európai Parlament hivatalos székhelye Strasbourg, azonban munkájában fontos szerephez jut Brüsszel és Luxembourg is, így az EP gyakorlatilag háromközpontú intézmény, amely helyszínei között megosztva folytatja munkáját. Az alapelv szerint a rendes plenáris ülésszakok Strasbourgban vannak, a bizottsági üléseket Brüsszelben tartják, a hivatali apparátus, a Főtitkárság pedig Luxembourgban székel.

Az EU Szerződéséhez csatolt egyik dokumentum előírja, hogy az EP-nek évente 12 alkalommal Brüsszelben kell rendes ülésszakot tartania, ezek általában egy hetesek. Ennél azonban több a plenáris ülések száma, s az egy-két napos rendkívüli ülések, az úgynevezett "mini-ülésszakok" helyszíne már Brüsszel. Itt szoktak tanácskozni a politikai csoportok is.

Ugyancsak az aktuális menetrendhez illeszkedik a bizottsági ülések helyszíne. Természetesen a hivatali apparátus is "megduplázódik" hiszen bár hivatalosan Luxembourg a Főtitkárság székhelye, mivel a munka egyre nagyobb nagy része Brüsszelben folyik, a hivatal nagy része is odaköltözött. Miközben - ne feledjük: - az Európai Parlament székhelye változatlanul: Strasbourg.