Tovább késik a japán bankreform

MTI
2002.10.25. 12:14
A japán kormány a jövő hét közepére halasztotta a defláció leküzdését és a rossz bankhitelek rendezését célzó, régóta várt átfogó tervének ismertetését - ezt Takenaka Heidzo gazdasági miniszter, az állami pénzügyi felügyelet (FSA) vezetője jelentette be. A tervezetet a jövő héten, szerdán vagy csütörtökön teszik közzé, azután, hogy a deflációellenes tervet a hétvégén véglegesítik.

A tervet eredetileg már kedden nyilvánosságra akarták hozni, a Liberális Demokrata Párt és a bankok ellenállása miatt azonban elnapolták. A tervezet szigorítaná a rossz hitelkihelyezések kritériumait, ám szakértők arra számítanak, hogy a tervet az eredeti elképzelésekhez képest jóval enyhébb formában véglegesítik.

A japán bankrendszert fojtogató rosszhitel-válság kezelési módjáról jó ideje folynak a viták Tokióban. A kormány esetleges kemény fellépésének körvonalazódó kilátásai többévi mélypontokra sodorták a részvényárfolyamokat, mert a befektetők a hitelezési gyakorlat szigorodása miatt vállalati csődhullámtól tartanak.

A japán pénzügyminiszter már szeptember végén közölte, hogy - erős feltételekkel - pártolná a rossz kinnlevőségek hegye alatt roskadozó japán bankszektor közpénzekkel történő megsegítését. Siokava Maszadzsuro szerint ugyanakkor ennek elsődleges feltétele az lenne, hogy a bankok végre rendszabályozzák meg nemfizető ügyfeleiket, és világosan különítsék el az egészséges és a nem egészséges hitelfelvevőket.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerint azonban a japán bankrendszer érdemi szanálása az éves japán hazai össztermék 10 százalékát is felemésztheti. A cég egyik térségi igazgatója nemrégiben azt mondta: a nem teljesítő hitelek problémájának végleges megoldására és a japán bankrendszer visszatőkésítésére 40-50 ezer milliárd jent - 328-410 milliárd dollárt - kellene fordítani.