Éves forgalmi minimum az evázóknak

Napi Online
2002.10.29. 09:20
Éves forgalmi minimumot követel meg az evázó cégektől a szerdán ismét a gazdasági bizottság elé kerülő javaslat. Az egyszerűsített vállalkozói adót igénybe vevő cégeknek az APEH irodáiban rendszeresített formanyomtatványon kell nyilatkozni arról, hogy nincs köztartozásuk,- amelybe az önkormányzati adótartozás is beletartozik.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága tegnapi ülésén szerdára halasztották Veres János, Kékesi Tibor és Világosi Gábor javaslatának tárgyalását, ami kizárná a fiktív vállalkozásokat az egyszerűsített adózásból, illetve elvetette Farkas Imre és Göndör István módosító javaslatát, miszerint forgalmi minimumot is tartalmazna az eváról szóló jogszabály. Ennek alapján nem választhatná az egyszerűsített adózást az a vállalkozás, amelynél éves szinten, 2 évre visszamenőleg az értékesítés nettó árbevétele nem éri el a félmillió forintot. A módosító indítványt nem támogatta a pénzügyi tárca képviselője, de a kormány ma tárgyal egy hasonló tartalmú javaslatot, amely szerdán délután kerül a gazdasági bizottság elé.

A gazdasági bizottság elfogadta és általános vitára alkalmasnak találta azt a módosító javaslatot, amely kimondja, hogy az egyszerűsített vállalkozási adót igénybe vevőknek nyilatkozatot kell tenniük, miszerint nincs az adóhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható köztartozásuk.

A vállalkozásoknak december 1-je és 20-a között az APEH-irodákban külön e célra rendszeresített formanyomtatványon kell nyilatkozniuk arról, hogy nincs tartozásuk sem az állami, sem az önkormányzati adóhatóság, sem a vámhivatal, sem pedig az illetékhivatal felé. A rendelkezés szerint tehát köztartozásnak minősül a helyi önkormányzati adótartozás - így a helyi iparűzési adó - is, amiről korábban többen úgy vélték, hogy kívül esik a köztartozások körén.

A nyilatkozat nélkül egyetlen vállalkozó sem igényelhet egyszerűsített adóztatást, és azok ellen, akik hamis vagy félrevezető adatokat közölnek, eljárás indul, aminek során becsléssel megállapítják, majd behajtják a nem eva szerint számított adótartozást.