Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Barátkoznak az euró gondolatával a brit vállalkozók

euractiv.hu
2002.10.29. 11:40
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Engineering Employers Federation készítette felmérés eredményeiből az derül ki, hogy a megkérdezett cégek 55 százaléka elvben támogatja az eurócsatlakozást, de nem szeretne merev menetrendet, illetve a "várunk és meglátjuk" álláspontjára helyezkedik.

A biztosan csatlakozást választók aránya nem túl látványosan, de érzékelhetően növekedett: 29 százalékra, a 2001 januárjában mért 21 százalékról. A brit cégek többsége 2010-re előretekintve már az eurózónában látja magát (61 százalék), míg 26 százalékuk "vélhetőnek" tartja, hogy a közös európai valutát fogják használni.

Az eurót nem kedvelők aránya is nőtt, de nem nagy mértékben. A megkérdezettek 16 százaléka (az előző felméréshez képest 2 százalék a növekedés) úgy gondolta, hogy az ország ebben a parlamenti ciklusban nem, illetőleg talán sosem sem csatlakozik az eurózónához.

A vállalkozások az Európai Unió gazdasági helyzetét a korábbinál kevésbé érzik mérvadónak, a megkérdezettek 44 százaléka (korábban 58 százalék) tartja már csak a fejlődés kulcsának azt, hogy a közös piac területén hogyan alakulnak a gazdasági mutatók.

És hogy mi változtatna lényegesen a cégek álláspontján az euróval kapcsolatban? A megkérdezettek 68 százaléka szerint egy kedvezőbb font-euró árfolyam biztosan növelné a csatlakozási kedvet. A gyártók szerint az angol font túlértékelt, amit egy másik tanulmány is igazol: a nemzeti valutának legkevesebb 20 százalékot kell veszítenie értékéből, ahhoz hogy az átállás vonzó legyen.

A felmérés 500 igazgató telefonos megkérdezése alapján készült, 2002. szeptember 9. és 23. között.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!