9 ezer alkalmazottat bocsát el a Fujitsu

MTI
2002.10.29. 14:47
Mintegy 9 ezer főt készül elbocsátani a március végéig, vagyis az üzleti éve végéig a veszteséges japán Fujitsu számítógép- és elektronikai konszern. A cég a szeptemberrel zárult első üzleti félévben 147,4 milliárd jenes (1,2 milliárd euró) nettó veszteséget halmozott fel. A forgalom 10 százalékkal, 2,15 ezer milliárd jenre csökkent az egy évvel azelőttihez képest.

Rossz eredményeit a Fujitsu a gyenge világgazdasággal és a tartósan erőtlen amerikai fejlett technológiai kereslettel magyarázta. Az év egészére a cég erőteljesen csökkentette prognózisát és 110 milliárd jenes nettó veszteséget vár. Júliusban még kiegyensúlyozott gazdálkodást valószínűsített.

Az elmúlt üzleti évben a Fujitsu már 17 ezer álláshelyet számolt fel, jelenleg 180 ezer fős létszámából akar további 9 ezer embertől megválni. A cég számítógép-részlegét 1999 közepén összeolvasztotta a német Siemensszel és ezzel létrehozta Európa legnagyobb számítógépgyártóját, a Fujitsu-Siemenst.

A Fujitsu ágazati versenytársai, a Sanyo Electric, a Sharp és a Mitsubishi Electronics is kedden tették közzé féléves erdeményeiket. A Sanyo mérlegét a magas átalakítási költségek és az információs technológai ágazat nehézségei terhelték: nettó nyeresége 61,5 százalékkal 2,5 milliárd jenre csökkent, 1,3 százalékkal növekvő, mintegy ezer milliárd jenes forgalomból.

Jobban teljesített a félévben a Sharp konszern: nettó nyereségét 40,5 százalékkal 22,9 milliárd jenre növelte. Az erős külföldi, különösen ázsiai kereslet a forgalmat 16,3 százalékkal, 444,8 milliárd jenre emelte. Az idei évre a Sharp 37 milliárd jenes tiszta nyereséget vár a tavalyi 11,3 milliárd jen után.

A Mitsubishi Electronics nettó nyereségét a lapkagyártásban használt gépek iránti növekvő keresletnek és a költségcsökkentésnek köszönhetően 309,7 százalékkal sikerült növelni, 6,8 milliárd jenre. Az év egészére a cég nettó 25 milliárd jenes nyereséget vár. Részvényei kedden 5,9 százalékkal 323 jenre emelkedtek.