Felszámolják a Balkan Airlinest

MTI
2002.10.29. 16:10
Elutasította kedden a bolgár Balkan Airlines hitelezőinek zöme a csődben lévő légitársaság felélesztésére kidolgozott csomagtervet, így a céget valószínűleg felszámolják.

A légitársaság szóvivője azt mondta a Dow Jonesnak, hogy a végső döntés egy hónapon belül várható, de mostantól már csak a felszámolás előkészítése folyik.

A szófiai városi bíróság illetékes bírája kedden közölte, hogy a hitelezők ötöde támogatta csak a Balkan életre keltésére az átmeneti vállalatvezetés által összeállított tervet.

Plamen Petrov bolgár közlekedési miniszter a Reuters szerint olyan tervet képzel el, amely szerint a svájci Swiss mintájára építenék újjá a bolgár légitársaságot, annak jelenlegi vagyonával, útvonal-hálózatával és személyzetével, ám adósságai nélkül. A Swisst a tavaly tönkrement Swissair romjain hozták létre.

A Balkan jelenleg két Tu-154-essel és két Boeing 737-300-assal összesen húsz célállomásra repül. A csődbiztosok egyike kedden azt mondta: a járatsűrűség csökkentése haladéktalanul megkezdődik, s a járatokat december végéig állítják le teljesen.

A Balkan a 90 millió dolláros adósság felével a bolgár kormánynak tartozik; a kormány is a kilábalási tervezet elutasítói között volt.

Az 1947-ben alapított céget 1999-ben privatizálták, de már tavaly is két hónapig szüneteltette járatait kifizetetlen adósságai miatt. A Balkan 2001. márciusa óta csődgondonokság alatt áll.