Előd
5 °C
12 °C

Kilenc évi mélyponton a fogyasztói bizalom az USA-ban

MTI
2002.10.29. 16:53
Októberben 79,4 pont - a vártnál sokkal rosszabb - volt a Conference Board gazdaságkutató központ által az amerikai fogyasztói bizalomra kidolgozott átfogó index, amely kilenc évi mélypontra süllyedt, jelezve, hogy a gyenge gazdaság most már erősen hat a fogyasztói hangulatra. A váratlanul rossz adat után erős veszteségbe fordultak a New York-i részvényindexek, és esett a dollár is.

A Dow Jones előzetes konszenzusa 90,0 pontos átfogó bizalmi mutatót jósolt erre a hónapra; szeptemberben 93,7, augusztusban 94,5 pontos átfogó indexet közölt a Conference Board, amelynek fogyasztói hangulati barométerét irányadónak tekinti a piac. Az index ötödik hónapja esik egyhuzamban.

Az októberi átfogó adaton belül a jelen gazdasági helyzet negítélését tükröző részindex 88,5-ről 77,5-re, a következő hat hónapra előretekintő várakozási részindex 97,2-ről 80,7-re zuhant.

A Conference Board kutatási vezetője, Lynn Franco az indexek keddi közztétele után azt mondta: a munkaerőpiac gyengesége, az iraki háború fenyegetése és a tőkepiacok folyamatos gyengülése egyértelműen kikezdte a fogyasztói bizalmat és a közeljövőbe vetett várakozást is.

Az év végi ünnepi szezon kilátásai most már meglehetősen komorak, márpedig a fogyasztói kiadások fellendülése nélkül a máris gyenge gazdasági növekedés még tovább gyengülhet a szakértő szerint.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.