Salamon
7 °C
13 °C

Egy belga nyomda beperli az Európai Bizottságot?

euractiv.hu
2002.10.31. 08:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Jacob Söderman európai ombudsman a héten keményen bírálta az Európai Bizottságot, amiért az viszautasítja egy belga nyomdával szembeni tartozásának kiegyenlítését.

Az ügy még az 1999 előtti évekre, Jacques Santer elnökségének idejére nyúlik vissza, amikor a nyomda elnyert egy megbízást a Bizottság technikai ellátó hivatalától (TAO). A szerződés a Leonardo szakmai oktatási program nyomtatványainak elkészítéséről szólt. A nyomtatványok leszállítását követően a nyomda a projekt irányításával megbízott TAO-hoz nyújtotta be a számlát.

A TAO-nál időközben különböző rendellenességeket fedeztek fel, csalás gyanúja ügyében is vizsgálat indult, majd a külön gazdálkodó szervként működő háttérintézmény egyszerűen csődbe ment. A nyomda munkáját mindmáig senki sem fizette ki, ezért 2001 májusában károsultként panaszt emelt az európai ombudsmannál.

A cég szerint a Bizottság fizetésköteles, hiszen jóváhagyta, használta a nevében rendelt és leszállított nyomtatványokat. Az ombudsman által kezdeményezett vizsgálatra az EU kormánya állásfoglalásban válaszolt. Eszerint az Európai Bizottság nem állt szerződéses kapcsolatban a panaszossal, így nem hibáztatható a kialakult helyzetért, amelybe a belga nyomda jutott.

Az ombudsman nem fogadta el a magyarázatot. Jacob Söderman úgy véli, a kialakult helyzetért a Bizottságot terheli felelősség, ugyanis a vezető testület - bár tudott a rendellenességekről - nem intézkedett azonnal. A nyomda egyik szóvivője szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság a TAO körüli, általa már ismert rendellenességek dacára további szerződések megkötését engedélyezte.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője szerint a bevezetendő reformintézkedések jóvoltából elkerülhetővé válnak az ehhez hasonló helyzetek. A jövőben ugyanis a Bizottság képviselője felügyeli majd az Európai Bizottsággal közösen dolgozó külső cégeket, s így a testület közvetlen, jogilag is egyértelműen számon kérhető "menedzseri felelősséget" vállal.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!