Az idei hiány finanszírozható kötvénykibocsátás nélkül

MTI
2002.10.31. 12:32
A Pénzügyminisztérium közleménye szerint az államháztartás ez évi mintegy 900 milliárd forint körüli normális működési kiadásokból származó deficitjének finanszírozása teljes mértékben biztosított, így nem várható az állampapír kibocsátási összegek emelése.

Az adósságkezelők elképzelése szerint mind a diszkont kincstárjegy-, mind a kötvényértékesítés az eddig kialakult nagyságrendek szerint alakul.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök szerdai tájékoztatóján elhangzott: az államháztartás várható hiánya 2002-ben - az egyszeri kiadási elemek nélkül - a GDP 5,7 százaléka lesz. Az ez évi várható költségvetési hiány felülvizsgálata során a Kormány egyszeri, a későbbiekben nem ismétlődő intézkedésekről is határozott.

Az ebből fakadó kiadási elemek együttesen a GDP 3 százalékát, azaz mintegy 500-550 milliárd forintot tesznek ki. Ez a csomag alapvetően adósságrendezésből áll, valamint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és egyes hozzá kapcsolódó szervezetek helyzetének rendezését szolgálja.

Az adósságrendezés alapvetően már meglevő adósságelemek, elsősorban hitelek átvállalását szolgálja, azaz többlet finanszírozási igény az év hátralévő részében ezen intézkedések miatt nem szükséges.

Az MFB és leányvállalatainak konszolidációja pedig - a korábbi konszolidációs megoldásokhoz hasonlóan - a tervek szerint nem igényel többlet állampapír-kibocsátást - áll a Pénzügyminisztérium közleményében.