A Morgan Stanley-t meglepte az idei költségvetési hiány

MTI
2002.10.31. 13:52
Az idei GDP-arányos költségvetési hiányra vonatkozó várakozás jelentős felfelé módosítása nem tesz jót a kormány hitelességének - állapítja meg a Morgan Stanley befektetési bank csütörtöki keltezésű elemzése.

A kormányzat szerda délután jelentette be, hogy az idei évben a GDP 8,7 százalékának megfelelő költségvetési hiányt vár a korábban jelzett hat százalék helyett.

László Csaba pénzügyminiszter szerint az SA-rendszerű, vagyis az Európai Unió költségvetési elveinek megfelelő 8,7 százalékos várható hiányból 3 százalékponttal részesednek az egyszeri tételek. Ezek nélkül számítva a várható hiány idén a GDP 5,7 százaléka lenne.

A Morgan Stanley értékelése szerint a pénzügyminiszter ezzel jelentéktelenebbé tette a jövő évre beharangozott fiskális szigorítás mértékét, hiszen ez alapján 5,7 százalékról kellene 4,5 százalékra csökkenteni a hiányt.

A bank úgy véli: a pénzügyi tárcának meg kell győznie a jegybankot és a piacot arról, hogy jövőre jelentős megszorításokat tervez, ugyanakkor viszont a választókat is meg kell győzni arról, hogy egy fiskális szigorítás realisztikus és nem lesz túlzottan fájdalmas.

A Morgan Stanley várakozásai szerint jövőre legalább a GDP 2,5 százalékának megfelelő fiskális szigorítás várható. Ez nagyobb, mint amekkorára László Csaba utalt, viszont kisebb, mint amekkorát a 8,6 százalék láttat.

A befektetési bank számára úgy tűnik, hogy néhány jövő évre tervezett kormányzati nagyberuházást az idei, illetve a 2004-es büdzsében szerepeltet a kormány.

A befektetési bank várakozásai szerint a jegybank - lengyel testvérintézményétől eltérően - nem kritizálja majd nyilvánosan a kormányzati fiskális politikát. A költségvetés helyzete jövőre várhatóan visszafogja a gazdasági növekedést, amely már jelenleg is megsínyli a német piac lanyhaságát.

Ámbár az inflációs veszélyek a Morgan Stanley szerint megmaradnak jövőre, ilyen feltételek mellett azonban a jegybank várhatóan nem emeli tovább irányadó kamatát.