A külkereskedelmi mérleg miatt nőtt a folyó hiány

MTI
2002.11.04. 11:26
A vártnál nagyobb szeptemberi előzetes folyó mérleg hiányt a külkereskedelmi mérleg hiányának növekedésével, az import erőteljes bővülésével magyarázták az elemzők. A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint a folyó fizetési mérleg 351 millió euró hiánnyal zárt szeptemberben, az első kilenc havi deficit 2,456 milliárd euró volt.

Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője a külkereskedelmi mérleg romlása mellett az idegenforgalom gyenge teljesítményét emelte ki. Mint mondta, az ágazatból származó többlet 2001 azonos időszakához képest az idén január-szeptemberben csaknem a felére esett. Véleménye szerint az elemzők közül sokan felfelé korrigálják az év egészére várt folyó fizetési mérleg hiányt.

Mihálovits Zsolt, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője elmondta: az év egészére továbbra is 3 milliárd euró körüli hiányt várnak. Szavai szerint a szeptemberi deficit elsősorban a bérkiáramlás okozta keresletbővülés következtében ugrott meg. Hozzátette: míg az export mindössze 1,6 százalékkal nőtt, addig az import 8 százalékkal emelkedett.