A Porsche újabb rekordév felé száguld

MTI
2002.11.05. 15:27
Újabb rekordév felé tart a sportkocsijairól ismert német Porsche. Ehhez hozzájárulhat a sportos kivitelű Cayenne terepjáró is, amely december elején jelenik meg a német autópiacon. Wendelin Wiedeking cégelnök szerint a terepjáró értékesítése a Porsche eladásait 50 százalékkal növelheti a következő években, és jelentősen bővítheti a profitot is. A Porsche megrendelés-állománya még soha nem volt ilyen magas, és napról napra emelkedik.

A Cayenne terepjáró, amelyből az új, lipcsei Porsche-üzemben évente legalább 25 ezer készül, biztosítja a világ legkisebb független autógyártójának önállóságát a jövőre nézve. Németország után a terepjárót fokozatosan más országokban is bevezetik. A fő piacon, az Egyesült Államokban március közepére tervezik a megjelenést. A kocsi ára Németországban 60-100 ezer euró lesz.

A Porsche az előző üzleti évben forgalmát 9,4 százalékkal 4,86 milliárd euróra növelte. Adó előtti profitja 40 százalékkal 828,9 millió euróra emelkedett, a tiszta nyeresége 70 százalékkal 462 millió euróra nőtt. A növekedés nagyobb is lehetett volna, de az értékesítése 0,6 százalékkal csökkent, 54 234 gépjárműre, a német fémipari sztrájk miatt.