Megvan a Deutsche Telekom új elnöke?

MTI
2002.11.11. 09:44
Német lapértesülések szerint a 41 éves Kai-Uwe Ricke lesz a Deutsche Telekom, a legnagyobb európai távközlési vállalat következő elnöke. Az előző elnök, Ron Sommer, hétévi elnökösködés után júliusban távozott, mert a költséges terjeszkedés, az adósság növekedése és a részvény-árfolyam vészes csökkenése miatt a német kormány - a Deutsche Telekom 43 százalékos tulajdonosa - megvonta tőle a bizalmat. Azóta Helmut Sihler volt átmenetileg az ügyvezető elnök.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Berliner Zeitung szombati számában megjelenő értesülés szerint a Deutsche Telekom felügyelőbizottsága, amelynek fele-fele arányban tagjai a tulajdonosok és a dolgozók képviselői, az utóbbi napokban egyetértett Kai-Uwe Ricke személyében, és a döntést a bizottság november 14-i hivatalos ülésén hirdetik ki - jelentették hírügynökségek pénteken.

Ott ismertetik egyszersmind a cég szerkezetváltási terveit is, meg a harmadik negyedévi eredményeket. Már tudni, hogy a távközlési vállalat 50 ezer állást akar megszüntetni 2005 végéig a mostani 240 ezerből.

Ricke eddig, az igazgatótanács tagjaként, a Deutsche Telekom két leányvállalatára, a T-Mobile mobilszolgáltatóra és a T-Online internetszolgáltatóra felügyelt.

Elemzők szerint Ricke kinevezésével valószínűtlenné válik, hogy a Deutsche Telekom eladná amerikai leányvállalatát, amelyet tavaly vásárolt több mint 30 milliárd dollárért. A leányvállalat, a VoiceStream - nemrég T-Mobile USA-re keresztelték át - egyelőre tehertétel a Deutsche Telekom könyveiben.