A Mol szerint nem halogatható a gázárszabályozás megoldása

MTI
2002.11.14. 13:29
Nem lehet húzni-halasztani a gázárak rendezését - mondta Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján. A vezérigazgató hangsúlyozta: a Mol nagyon jó első háromnegyed évi teljesítményében jelentős szerepet játszott, hogy a gázüzletág tűrhető állapotba került.

A jó piaci teljesítménytől messze van a gázüzletág, de legalább nem kell 100 milliárd forintnyi nagyságrendű veszteséggel számolni. A vezérigazgató hozzátette: reméli, a jelenlegi kormány nem akarja, hogy a Mol végigcsinálja azt a vesszőfutást, amit az előző kormány ideje alatt kellett.

A Mol gázüzletága várhatóan még az idén is veszteséges lesz. Az, hogy az idei első háromnegyedévet pozitívan zárta, több kedvező hatás együttes jelenlétén múlt. Egyrészt a forint erősödése jelentősen csökkentette az importköltségeket, másrészt a világpiacon estek az árak.

Ehhez járult hozzá, hogy a fűtési szezonon kívül a lakosság alig használ gázt, így magasabb átlagáron tudott értékesíteni a Mol. A nagyfogyasztók ugyanis magasabb áron kapják a gázt a lakosságnál.

Ugyanakkor az év hátralévő részében számottevő forint erősödés már nem valószínű, illetve a világpiacon is emelkedő árakkal számol a Mol. Ezen felül pedig megkezdődött a fűtési szezon, ami egyre nagyobb mértékű lakossági felhasználással jár együtt.