Natália
-3 °C
7 °C

A száz legnagyobb vállalat a hazai GDP negyedét termeli

MTI
2002.11.18. 10:08
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet által közzétett elemzés szerint a nagyvállalatok súlya tovább nőtt a magyar gazdaságban, a száz legnagyobb vállalat a hazai GDP mintegy negyedét termelte meg a múlt évben.

Ezt támasztja alá, hogy a 100 milliárd forint feletti saját árbevételű cégek száma 14-re, az 50 milliárd forint árbevétel felettieké 32-re emelkedett. Azaz a magyar gazdaságban folytatódott a termelés koncentrációja.

A Százak Klubjába 2001-ben 6,86 milliárd forint feletti saját árbevétellel lehetett bejutni, egy évvel korábban pedig a 100. cég árbevétele 5,74 milliárd forintos árbevétel-teljesítményt takart.

A 100 magyar nagyvállalat nettó termelése folyó áron a múlt évben 83 százalékkal emelkedett, 14 cég megkétszerezte kibocsátását, többen azonban 3-6-szoros teljesítménynövekedést értek el. A stagnáló, illetve visszaeső teljesítményű cégek száma 27 volt, nettó kibocsátásuk összesen 27 százalékponttal maradt el az előző évitől.

A nagyvállalatok eredményes működését adózás előtti eredményük magas aránya tükrözi. A "százak" adózás előtti eredménye 552 milliárd forint volt, miközben a szállításban és a hírközlésben 43 milliárd forintot meghaladó veszteség képződött. Összességében a top 100 vállalati kör realizálta 2001-ben a versenyszféra adózás előtti eredményének 42 százalékát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.